Automaat spoelen, wanneer heeft het nut?

MotulEvo – dé oplossing voor automatische transmissies

Het Evo-concept van Motul is ontwikkeld om automatische transmissies inwendig mee te reinigen en de olie volledig te verversen.

Veel autofabrikanten beweren dat de olie in de versnellingsbak levenslang gebruikt kan worden, maar in de praktijk blijkt dit niet het geval. Ook blijft er bij een gewone olieverversingsbeurt 1/3 van de olie in de koppelomvormer achter, waardoor eventuele problemen vaak alsnog niet opgelost worden.

Olie automaat verversen

Veel merken hanteren zogenaamd een onderhoudsvrije automaat, maar dit komt in werkelijkheid neer op 100.000 - 150.000 km. De term onderhoudsvrij is meer een marketing verhaal, dat maakt een auto op papier goedkoper in het onderhoud. Alle onderdelen van een auto ondergaan slijtage, dus ook een zogenaamde “onderhoudsvrije” automaat.
Het is verstandig om de olie tussen de 90.000 en 120.000 km te verversen, ook als dit levenslange olie betreft. Daarbij een nieuw filter voor de automaat.

Concrete problemen met de automaat?

Dan is olieverversen vaak geen goede optie. De automaat heeft een defect of slijtage waardoor de problemen ontstaan. Het verversen repareert dit niet, het maakt het alleen (tijdelijk) minder zichtbaar. Het is zeker niet onverstandig om te flushen / olie te verversen, maar doe dit preventief en niet om problemen op te lossen. Periodiek verversen en soms een keer flushen voorkomt problemen, maar lost ze niet op als ze al hebben plaatsgevonden.